Uluslararası Avrasya Sağlık Bilimleri Kongresi, Trabzon, Turkey, 17 June 2021
Nigella Sativa (Çörek Otu) ve
Sağlık Üzerine Etkileri
Nigella Sativa (Black Seed) and
Its Effects on Health
Öğr. Gör. Beyza Mendeş1*,
Hilal Er Döngel
1*Bezmialem Vakıf Üniversitesi, Sağlık Bilimleri
Fakültesi, Beslenme ve Diyetetik Bölümü, İstanbul, Eyüpsultan, Türkiye. bmendes@bezmialem.edu.tr,
ORCID ID: 0000-0002-4182-1273.
2Kütahya Sağlık Bilimleri Üniversitesi Evliya Çelebi Eğitim ve Araştırma
Hastanesi, Kütahya, Türkiye. dyt.hilaler@gmail.com, ORCID ID:
0000-0002-0028-3042
ÖZET
Kutsanmış
tohumlar olarak da bilinen Nigella sativa, eski Latince de ‘Her derde deva
ilaç’ denilmekteydi. Çörek otunun Arapça adı Habbatus Sauda ya da Habbat al
Baraka’dır. İngilizcede ise çörek otu siyah kimyon ya da siyah tohum olarak
bilinir. Nigella sativa, Ranunculaceae (düğün çiçeğigiller) familyasının
bir üyesidir. Tohumların kimyasal içerikleri yetiştiği coğrafi bölgeye ve
iklime bağlı olarak küçük değişiklikler göstermektedir. Dünyada hastalıkları
tedavi etmek için yüzyıllardır yaygın olarak
kullanılan şifalı bir bitki olan Nigella sativa tohumu antihistaminik, antidiyabetik,
antihipertansif, antiinflamatuar, antimikrobiyal etkileri vardır. Ayrıca
nörolojik hastalıklarda ve kısırlıkta tedavi edici rollere sahiptir. Nigella sativa'nın tıbbi
aktivitesinden kumarinler, saponinler, alkaloidler, flavonoidler, sabit yağlar
ve fenolikler sorumludur. Ayrıca tohumlarda miristik asit, vitaminler ve
bazı eser metalleri de içerdiği yapılan çalışmalarda bildirilmektedir. Sonuç
olarak; Nigella sativa, dünya çapında
önemli bir şifalı bitki olarak kabul edilmektedir. Yapısında bulunan
fitokimyasallar sayesinde sindirim, solunum, bağışıklık ve merkezi sinir
sistemi üzerindeki olumlu etkileri çeşitli çalışmalarla kanıtlanmıştır. Bu
derleme de Nigella sativa’nın sağlık üzerine etkileri incelenmiştir.
Anahtar
Kelimeler:
Nigella sativa, çörek otu, hastalıklar
ABSRACT
Nigella
sativa,
also known as the blessed seeds, was called the 'panacea remedy' in ancient
Latin. The Arabic name for black seed is Habbatus Sauda or Habbat al Baraka. In
English, Nigella sativa is known as black cumin or black seed. Nigella
sativa is a member of the Ranunculaceae family. The chemical content of the
seeds varies slightly depending on the geographical region and climate. Nigella
sativa seed is a medicinal plant that has been widely used for centuries to
treat various disease in the world, it has antihistaminic, antidiabetic,
antihypertensive, anti-inflammatory, antimicrobial effects. In addition, it has
therapeutic roles in neurological disease and infertility. Coumarins, saponins,
alkaloids, flavonoids, fixed oils and phenolics are responsible from the
medicinal activity of Nigella sativa. In addition, studies have reported
that seeds contain myristic acid, vitamins and some trace metals. As a result; Nigella
sativa is recognized as an important medicinal herb worldwide. Thanks to
the phytochemicals in its structure, its positive effects on digestion,
respiratory, immune and central nervous system have been proven by various
studies. In this review, the effects of Nigella sativa on health were examined.
Keywords: Nigella
sativa, black seed, diseases