60. Ulusal Nöroloji Kongresi, Antalya, Türkiye, 27 Kasım - 02 Aralık 2024, ss.277, (Özet Bildiri)
EP - 11 AKUT BRAKİYAL PLEKSOPATİ KLİNİĞİYLE ORTAYA ÇIKAN SERVİKAL SCHWANNOMA OLGUSU
SANİYE KARABUDAK , PINAR ÖZÇELİK , ZELİHA MATUR
BEZMİALEM VAKIF ÜNİVERSİTESİ HASTANESİ, NÖRÖOLOJİ DEPARTMANI
Amaç:
Schwannomaların %10’u baş-boyun bölgesinde yer alır; ancak servikal spinal köklerden kaynaklanması çok nadirdir. Burada, klinik ve EMG bulgularıyla akut brakial pleksopati düşünülüp, incelemeler sonucunda C6 kök Schwannoması saptanan 52 yaşında erkek hasta sunulmuştur.
Olgu:
Hasta, daha önce yakınması yokken, 2 hafta önce, ağır malzeme ittikten sonra ani gelişen, sağ kolunda uyuşma ve güçsüzlük yakınmasıyla başvurdu. Muayenesinde, sağda C6 dermatomunda hipoestezi; omuz kavşak ve biseps kaslarında ileri, trisepste orta, el bileği fleksörlerinde hafif güçsüzlük saptandı. Yakınmalarının başlangıcından 29 gün sonra yapılan EMG’sinde sağ 1.parmak uyarımlı median, radial ve lateral kütanöz antebraki duyusal cevap amplitüdlerinde asemptomatik tarafa göre %50 azalma görüldü. Bilateral aksiller, median, ulnar ve radial motor cevap amplitüdleri simetrik olarak normaldi. İğne EMG’sinde sağ deltoid ve bisepste ileri, triseps ve fleksör karpi radialiste orta-ileri derecede seyrelmiş katılım paterni gösteren motor ünite potansiyelleri görüldü, patolojik spontan aktivite izlenmedi. Sağ brakial pleksusun űst trunkusunda belirgin, üst ve orta trunkusundan kaynaklanan liflerde, öncelikle demiyelinizasyon ve duyusal liflerde ikincil aksonal dejenerasyonla seyreden akut dönemde tutulum olduğu düşünüldü. MRG’de C5-C6 düzeyinde intradural ekstramedüller yerleșim gösteren dural kese sağ lateral kesiminden sağ nöral foramene uzanım gösteren 30x23 mm boyutunda yoğun kontrast tutan, düzgün sınırlı kitle izlendi. Kitle+C6 kökünün parsiyel eksizyonu ve posterior stabilizasyon ameliyatı yapıldı; patoloji Schwannoma olarak sonuçlandı.
Tartışma ve Sonuç:
Swannomalar genellikle arka köklerden kaynaklanır ve duyusal bulgular öncelikle beklenir. Yavaş ilerleyen bir kliniğe neden olurlar. Hastamızda kuvvetli ani gerilme nedeniyle klinik tablonun akut ortaya çıktığı düşünülmüştür. Tutulumun C6 arka kök gangliyonu ve distalini kapsaması, EMG’deki duyusal cevap amplitüdlerindeki düşüşe neden olmuştur.