1th SCIENCE AND INNOVATION CONGRESS, Ankara, Turkey, 20 - 21 December 2020
ÖZET
Aralık
2019’da ortaya çıkan ve kısa sürede dünya çapında pandemi halini alan
koronavirüs hastalığı (CoViD-19) önemli bir halk sağlığı sorunu haline
gelmiştir. CoViD-19, SARS-CoV-2 adı verilen yeni bir koronavirüsün neden olduğu
bir enfeksiyon hastalığıdır. Beslenme ile bağışıklık sistemi ve enfeksiyon
hastalıkları arasında karşılıklı ilişkiler mevcuttur. Yetersiz beslenme
bağışıklık sisteminin savunmasını azaltabilir, enfeksiyon hastalıklarına
yakalanma riskini artırabilir ve bu hastalıkların semptomlarının şiddetinde
artışa neden olabilir. Vitamin ve minerallerin içerisinde yer aldığı mikro
besinler, iyi işleyen bir bağışıklık sistemi için kritik öneme sahiptir ve
sağlık ve beslenme refahının desteklenmesinde hayati bir rol oynar. Yağda
çözünen vitaminlerden A, E ve suda çözünen vitaminlerden C vitamini antioksidan
olmaları nedeniyle immun sistemde etkin rol oynamaktadırlar. D vitamini ise CoViD-19’daki
etkileri birçok araştırmanın konusu olmuştur. B grubu vitaminleri vücutta
farklı işlevlere sahip olduklarından eksiklikleri hastalıklarla mücadelede
sorun oluşturabilir. Mineraller ise immun sistemin sağlıklı işleyişi için
gerekli olup doğuştan gelen ve kazanılmış bağışıklıkta etkindirler. CoViD-19’da
beslenmedeki mikro besin öğelerine ihtiyacın artabileceği düşünülmüştür. Tüm
bunlar göz önüne alındığında artan ihtiyacı karşılamak için CoViD-19’da bazı
vitaminlerin ve minerallerin takviyelerinin kullanımı gerekli olabilir. Şu anda
hastalığın çok yeni olmasından kaynaklı olarak tedavisi için mikro besin
takviyesi konusunda bir rehber bulunmamaktadır. Bu derlemede, mikro besin
öğeleri takviyelerinin CoViD-19 üzerinde etkili olup olmayacağı tartışılmıştır.
Anahtar Kelimeler: CoViD-19, besin öğesi takviyeleri, vitamin, mineral