6.Uluslararası Tıp ve Sağlık Bilimleri Araştırmaları Kongresi (UTSAK), 11 April 2021
MENOPOZ DÖNEMİNDE
BESLENMENİN KEMİK SAĞLIĞI ÜZERİNE ETKİLERİ
Effects of Nutrition on Bone Health During Menopause
Period
Venüs COŞKUN1*, Öğr. Gör.
Beyza MENDEŞ2
1*Bezmialem Vakıf
Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Fakültesi, Beslenme ve Diyetetik Bölümü,
İstanbul,
Eyüpsultan,
Türkiye. ORCID ID: 0000-0002-2986-0050. E-mail: 170405005@bavu.edu.tr
Telefon:
+905350237727
2Bezmialem Vakıf
Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Fakültesi, Beslenme ve Diyetetik Bölümü,
İstanbul,
Eyüpsultan,
Türkiye. ORCID ID: 0000-0002-4182-1273. E-mail: bmendes@bezmialem.edu.tr
Telefon:
+905535022093
ÖZ: Kadınların cinsel olgunluk
dönemlerinden sonra ovaryumların aktivitelerini kaybetmeye başlamasıyla
birlikte menstrual siklusun kalıcı olarak sonlanmasıyla girilen döneme menopoz
dönemi denilmektedir. Menopoz döneminde başta hormonsal olmak üzere birçok
fiziksel ve psikolojik değişimler meydana gelmektedir. Ovaryumların
işlevlerinin bozulmasına paralel olarak östrojen hormonu seviyesi azalmaktadır.
Kemik hücrelerinde de östrojen hormon reseptörleri yer aldığından,
östrojen hormonu eksikliğine bağlı olarak kemik kayıpları bu dönemde artış
göstermektedir. Kalsiyumun yeterli olarak vücutta emiliminin yapılamaması,
idrarla atılan kalsiyum miktarındaki artış ve kalsiyum açısından fakir bir
beslenme bu dönemdeki kemik kayıplarının diğer sebepleridir. Menopoz döneminde basit karbonhidratlar yerine
kompleks karbonhidratların tercih edilmesi, kuru baklagiller, süt ve süt
ürünleri, sebze ve meyveyi yeterli ve dengeli beslenme programının uygulanması
kemik hastalıkları riskini düşürebilir. Kemik mineral yoğunluğunu olumsuz etkileyen
aşırı tuz, kafein ve alkol tüketiminden kaçınılmalı ve sigara kullanımı
bırakılmalıdır. Ayrıca menopoz döneminde yapılan düzenli fiziksel aktivite, kas
ve kemikleri güçlendirmekle birlikte kilo kontrolünü de sağlamaktadır. Sonuç
olarak, menopoz dönemindeki kadınlarda yeterli ve dengeli bir beslenme
programıyla birlikte yapılan düzenli fiziksel aktiviteler, bu dönemde artış
gösteren kemik hastalıkları riskini düşürebilmektedir. Bu çalışmada, menopoz
döneminde artan kemik hastalıkları riskinin azaltılmasını sağlayan yeterli ve
dengeli beslenmede dikkat edilmesi gerekenler tartışılacaktır.
Anahtar Kelimeler: menopoz, östrojen, kemik sağlığı,
beslenme
ABSTRACT:
The period entered by the permanent termination of the menstrual cycle as the
ovaries begin to lose their activity after the sexual maturity of women is
called the menopause period. During the menopause period, many physical and
psychological changes occur, especially hormonal. The level of estrogen hormone
decreases in parallel with the deterioration of the ovarian functions. Since
there are estrogen hormone receptors in bone cells, bone loss increases during
this period due to estrogen hormone deficiency. Inadequate absorption of
calcium in the body, an increase in the amount of calcium excreted in the urine
and a diet poor in calcium are other reasons for bone loss in this period. Choosing complex carbohydrates instead of simple
carbohydrates during menopause, applying an adequate and balanced diet program
for legumes, milk and dairy products, vegetables and fruits can reduce the risk
of bone diseases. Due to their negative effects on bone mineral density,
excessive salt, caffeine and alcohol consumption should be avoided and smoking
should be stopped. In addition, regular physical activity during menopause; besides
strengthening muscles and bones, it also provides weight control. As a result,
regular physical activities combined with an adequate and balanced nutrition
program in menopausal women can reduce the risk of bone diseases that increase
during this period. In this study, the points to be considered in adequate and
balanced nutrition that reduce the incidence of bone diseases that increase
during menopause will be discussed.
Keywords:
menopause, estrogen, bone health, nutrition