Food Preservatives and Their Effects on Health


Creative Commons License

Ünlü D., Güneş Bayır A.

Akademik Et ve Süt Kurumu Dergisi, vol.1, no.4, pp.55-68, 2022 (Peer-Reviewed Journal)

  • Publication Type: Article / Review
  • Volume: 1 Issue: 4
  • Publication Date: 2022
  • Journal Name: Akademik Et ve Süt Kurumu Dergisi
  • Page Numbers: pp.55-68
  • Bezmialem Vakıf University Affiliated: Yes

Abstract

Günümüzde işlenmiş ve paketli gıdaların üretiminin artışıyla koruyucu gıda katkı maddelerinin kullanımı oldukça hız kazanmıştır. Bu maddelerin gıdalara katılmasıyla besinlerin mikrobiyal bozulmasına karşı korunması ve raf ömrünün uzatılması, aynı zamanda besinlerin doğal renginin ve aromasının da koruması amaçlanmaktadırlar. Her ülke koruyucu gıda katkı maddesi katılabilecek gıdaları ve katkı maddesinin dozunu kendi şartları doğrultusunda düzenlemektedir. Koruyucu gıda katkı maddelerinin önerilen limit değerlerin üzerinde kullanılmasıyla ödem, kronik ürtiker atopik dermatit, kızarıklıklar, karın ağrısı, diyare, hipotansiyon, astım ve anafilaktik reaksiyonlar, hiperaktivite, deride döküntü ve kaşıntıyla sonuçlanan alerjik etkiler görülebilmektedir. Bu çalışmada, koruyucu gıda katkı maddelerinin insan sağlığı üzerindeki etkileri tüketiciyi ve toplumu bilinçlendirmek amacıyla bilimsel çalışmalardan derlenmiştir.