Rozaseli hastalarda gıda ve ev tozu akarı antikorlarının araştırılması


Küçük Ö. S.

Türkderm, ss.157-160, 2000 (Diğer Kurumların Hakemli Dergileri)

  • Basım Tarihi: 2000
  • Dergi Adı: Türkderm
  • Sayfa Sayıları: ss.157-160

Özet

Rozasenin etyopatogenezi tam olarak bilinmemektedir. Başta vasküler bozukluk olmak üzere genetik yatkınlık, gastrointestinal intolerans, "Demodex folliculorum" akarı, immunolojik ve psikolojik faktörler üzerinde durulmaktadır. Çalışmamızda rozaseli hastalarda gıda ve ev tozu akarlarına karşı oluşan allerjen spesifik IgE tipi antikorlar ölçüldü. Çalışılan gıdalardan rozaseli grupta yumurta sarısı, gluten, çavdar, beyaz fasulye, çikolata, badem, çilek, şeftali ve muza karşı spesifik IgE antikorlarındaki yükseklik kontrol grubuna göre ileri derecede anlamlı idi (p<0,01). Ev tozu akarlarından ise D1 (D. Pteronyssinus) ve D71'e (Storage mite lepidoglyphis des) karşı spesifik IgE antikorlarındaki yükselme kontrollere kıyasla anlamlı bulundu (p<0,05). Bu sonuçlar çeşitli gıdaların ve ev tozu akarlarının tip I humoral immunite yoluyla rozase etyopatogenezinde rol oynayabileceğini düşündürdü. Bu görüşün rozase etyopatogenezinde yer alabilmesi için geniş serilerde benzeri çalışmalara gereksinim olduğu kanısına varıldı.