in: Apiterapi, Ali Timuçin ATAYOĞLU, Editor, Türkiye Klinikleri Yayınevi, İstanbul, pp.49-54, 2021
al arıları (Apis mellifera ) 125 milyon yıldan uzun, muhtemelen çiçek açan kiler kadar uzun bir
süredir Dünya’da yaşayan hayvanlardır ve günümüzde lar dünyadaki hemen hemen tüm habitatlarda
yaşayabildiği bilinmektedir.1
arılarının bu kadar uzun süre hayatta kalmaları, mükemmel sosyal organizasyonu, loninin yaşamı için
ürettiği, gıda, yapı malzemeleri ve savunma silahlarından kayn lanmaktadır. Arılar tarafından
üretilen bal, propolis, arı ekmeği, arı poleni, arı sütü arı zehiri gibi ürünler, yüzyıllardır
insan tarafından sadece gıda ürünleri olarak de aynı zamanda doğal tıbbi maddeler olarak da
kullanılmaktadır.2 Arılar, üretmiş oldu bir kısım balmumu, zehir ve arı sütü gibi ürünleri sentez
ederlerken, bal, polen ve p polis gibi bir kısım ürünleri bitkilerden elde ederler ve kendi
kullanımları için deği rirler.3 Bal arıları için bitki nektarı ve poleni ana karbohidrat
ve protein be kaynaklarıdır.4 Bal arıları tarafından üretilen bal gibi ürünler besin olarak
kullanılırk propolis arı sütü gibi ürünler kozmetik ürünlerin hazırlanmasında kullanılmaktadır.