Apiterapi Ürünlerinde Antioksidan Pro-oksidan Kavramı


Koçyiğit A.

in: Apiterapi, Ali Timuçin ATAYOĞLU, Editor, Türkiye Klinikleri Yayınevi, İstanbul, pp.49-54, 2021

  • Publication Type: Book Chapter / Chapter Research Book
  • Publication Date: 2021
  • Publisher: Türkiye Klinikleri Yayınevi
  • City: İstanbul
  • Page Numbers: pp.49-54
  • Editors: Ali Timuçin ATAYOĞLU, Editor
  • Bezmialem Vakıf University Affiliated: Yes

Abstract



al arıları (Apis mellifera ) 125 milyon yıldan uzun, muhtemelen çiçek açan kiler kadar uzun bir 

süredir Dünya’da yaşayan hayvanlardır ve günümüzde lar dünyadaki hemen hemen tüm habitatlarda 

yaşayabildiği bilinmektedir.1

arılarının bu kadar uzun süre hayatta kalmaları, mükemmel sosyal organizasyonu, loninin yaşamı için 

ürettiği, gıda, yapı malzemeleri ve savunma silahlarından kayn lanmaktadır. Arılar tarafından 

üretilen bal, propolis, arı ekmeği, arı poleni, arı sütü arı zehiri gibi ürünler, yüzyıllardır 

insan tarafından sadece gıda ürünleri olarak de aynı zamanda doğal tıbbi maddeler olarak da 

kullanılmaktadır.2 Arılar, üretmiş oldu bir kısım balmumu, zehir ve arı sütü gibi ürünleri sentez 

ederlerken, bal, polen ve p polis gibi bir kısım ürünleri bitkilerden elde ederler ve kendi 

kullanımları için deği rirler.3   Bal  arıları  için  bitki  nektarı  ve  poleni  ana  karbohidrat  

ve  protein  be kaynaklarıdır.4 Bal arıları tarafından üretilen bal gibi ürünler besin olarak 

kullanılırk propolis arı sütü gibi ürünler kozmetik ürünlerin hazırlanmasında kullanılmaktadır.