1. Dental Volümetrik Tomografinin Oluşturduğu Genetik Hasar Üzerinde Propolisin Radyoprotektif Etkisinin İncelenmesi


Ünver T. (Yürütücü), Akyol F. B., Koçyiğit A., Güler E. M., Hekimoğlu E. R., Eşrefoğlu M.

Yükseköğretim Kurumları Destekli Proje, BAP Diğer, 2019 - 2020

  • Proje Türü: Yükseköğretim Kurumları Destekli Proje
  • Destek Programı: BAP Diğer
  • Başlama Tarihi: Ağustos 2019
  • Bitiş Tarihi: Kasım 2020

Proje Özeti

Diş hekimliğinde dental volumetrik tomografi (DVT) teşhis aracı olarak sık kullanılan bir cihazdır. Çalışma prensibi olarak X ışını kullanıldığı için tarama esnasında hastalar belirli bir radyasyon dozuna maruz kalmaktadır. Literatürde DVT cihazlarının vermiş olduğu radyasyon dozlarının hücresel düzeyde DNA hasarına neden olduğu ortaya koyulmuştur (1, 2, 3).

 Propolis doğal bir arı ürünüdür ve içeriğindeki flavanoidler sayesinde iyonize radyasyonun hücredeki genetik hasarına karşı radyoprotektif etki gösteren bir birleşim olduğu literatürde bulunmaktadır (4, 5, 6, 7, 8, 9).

 İyonize radyasyon veren uygulamalardan önce profilaktif propolis kullanımının canlının genetik materyali (DNA) üzerindeki radyoprotektif özelliğini karşılaştırılarak değerlendirilmesi için bu çalışma tasarlanmıştır.